Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας - Έλενα Ακρίτα

Όσο το καλοκαίρι καλά κρατεί στη παραλία έχει πέσει πολύ διάβασμα. 

Όταν πιάνεις στα χέρια σου και ένα έξυπνο βιβλίο με γρήγορη πλοκή τότε το διάβασμα γίνεται και πιο εύκολα
Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας της Έλενα Ακρίτα Το απεδειξε και το χαρηκα πολύ 
Δύο χρόνια μετά το βιβλίο «Φόνος 5 Αστέρων», συναντάμε τη δημοσιογράφο Ελσινόρη Χατζή στο δεύτερο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα «Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσειςΔιόπτρα.


Η Ελσινόρη ζει τη ζωή της ισορροπώντας ανάμεσα σε μια δουλειά που λατρεύει και στον απαράδεκτο διευθυντή της, έχοντας σχέση με έναν σύντροφο που αγαπά, πέφτοντας όμως στο τέλμα της καθημερινότητας και προσπαθώντας να ξεπεράσει τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της δύο χρόνια νωρίτερα.

Ξαφνικά, λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο την προειδοποιούν ότι ένας από τους πιο γνωστούς και εξέχοντες πολιτικούς της χώρας, ήρωας του Πολυτεχνείου, είναι στην πραγματικότητα δολοφόνος. Ο άγνωστος αποστολέας την προκαλεί να ανακαλύψει την αλήθεια και την απειλεί για τις συνέπειες των αποκαλύψεών της. Γιατί επέλεξε την Ελσινόρη για τη συγκεκριμένη έρευνα; Τι έγινε στην πραγματικότητα σαράντα χρόνια νωρίτερα και ποια είναι τα μυστικά που κρύβει η Μπλε Πολυκατοικία;

Απο πρωτης όψεως, το βιβλίο «Το Μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας» είναι ένα άψογο αστυνομικό μυθιστόρημα, τέλεια ενορχηστρωμένο έτσι ώστε να κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη, την ίδια στιγμή που του δίνει όλες τις πληροφορίες για να φτάσει στην άκρη του νήματος. Η Ελσινόρη παραμένει μια από τις πιο γοητευτικές και ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές φιγούρες βοηθάει τον αναγνώστη ώστε να την αναγνωρίσει ως μία καθημερινή φιγούρα και να μπορέσει να ταυτιστεί εύκολα μαζί της, χωρίς την ανάγκη άλλων κοινών γνωρισμάτων. 

Η κυρία Ακρίτα έχει το ταλέντο να δημιουργεί χημεία ανάμεσα σε όλους τους ήρωες τους οποίους συναναστρέφεται η Ελσινόρη, με τον Αντρέα να κλέβει την παράσταση και να προσθέτει την τρυφερότητα που προκαλεί ο έρωτας στις καρδιές μας. Χαίρομαι που η κυρία Ακρίτα υπήρξε εξελικτική και σε αυτόν τον τομέα, χωρίς να πέσει στο κλισέ της επικέντρωσης στην αστυνομική πλοκή και μόνο, μη ξεχνώντας πως ο έρωτας είναι κάτι καθημερινό και φυσιολογικό. Εάν διαβάσει κάποιος το συγκεκριμένο βιβλίο, εκτός από όλα τα υπέροχα που θα  ανακαλύψει, θα συνειδητοποιήσει την ευφυΐα με την οποία έχει χειριστεί η συγγραφέας τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και το πως καταφέρνει να ψυχογραφήσει τους ερωτικούς δεσμούς σε σχέση με την εξελικτική τους πορεία - κυρίως κατά τη διάρκεια της επταετούς οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, το βιβλίο «Το μυστικό της Μπλε Πολυκατοικίας» δεν είναι ένα απλό αστυνομικό μυθιστόρημα, κατά τη γνώμη μου. Πρόκειται για ένα ιστορικό και πολιτισμικό κείμενο, το οποίο διαβάζοντάς το μας φέρνει πιο κοντά στις αιτίες της πραγματικότητας που ζούμε.

Με σοβαρότητα και την πεποίθηση ότι ξέρει που βαδίζει –ακόμα και όταν δεν  είναι σίγουρη- προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια, προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη, προσπαθεί να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο. Γιατί κάπως έτσι αλλάζει ο κόσμος· από κάποιους που αγωνίζονται ενάντια σε όλες τις συνθήκες, απλώς και μόνο γιατί πρέπει να φτάσουν στην άκρη.
Ευχαριστώ την κυρία Ακρίτα για το υπέροχο ταξίδι

Θα το βρείτε στις εκδόσεις Διόπτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου